joi, 1 iulie 2010

Gogol Bordello

Gogol Bordello este o trupă multi-etnică de punk ţigănesc din sud-estul New Yorkului, care a fost formată în 1999 şi care este cunoscută pentru spectacolele foarte teatrale. O mare parte din muzica trupei este inspirată de sunetele tradiţionale ale muzicii ţigăneşti din cauză că o parte din membrii săi sunt imigranţi din Europa de Est.
Muzicienii folosesc acordeonul şi vioara (iar pe unele albume şi saxofonul şi le amestecă cu elemente de cabaret, punk şi de dub. Phill Jupitus descrie formaţia ca fiind “un pic ca şi cum The Clash s-ar bate cu The Pogues în Estul Europei”, în timp ce Kenneth Partrige din The Harford Courant descrie vocea solistului Eugene Hütz ca fiind “undeva între ce a lui Borat şi cea a lui Triumph The Insult Comic Dog”.
Nikolai Gogol, tizul formaţiei, a avut o m
are influenţă ideologică pentru că a adus cultura rusească în societatea literară europeană, lucru pe care Gogol Bordello îşi propune să-l facă cu muzica lor în lumea vorbitoare de limba engleză. A doua particulă din numele trupei, “Bordello”, trimite, evident, la un bordel. Iniţial, trupa se chema “Hütz and the Béla Bartóks”, dar Eugene Hütz spune că au hotărât să schimbe numele din cauză că “nimeni în Statele Unite nu ştie cine naiba a fost Béla Bartók.” Trupa a debutat ca fiind formaţia neoficială a unui club numit Pizdetz, unde au devenit formaţia principală şi unde Hütz a devenit DJ-ul clubului.
Primul single Gogol Bordello a fost lansat în 1999 şi, de atunci, trupa a lansat patru albume şi un EP. Formaţia a fost în turneu atât în Europa cât şi în America, împreună cu trupe de renume ca Primus, Flogging Molly şi Cake. Într-un interviu, solistul Eugene Hütz îi numeşte pe Jimi Hendrix şi pe Parliament-Funkadelic ca trupe care au influenţat major stilul Gogol Bordello.

Sursa articolului:
Gogol Bordello - Sex spider


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comenteaza