luni, 23 august 2010

Jimi Hendrix

James Marshall "Jimi" Hendrix (nascut Johnny Allen Hendrix; November 27, 1942 – September 18, 1970), a fost un mare chitarist si compozitor american. Este adesea considerat de alti artisti si comentatori din industrie drept cel mai mare chitarist din istoria muzicii rock, si unul din cei mai importanti si influienti muzicieni din era sa. Dupa succesul initial din Europa, el isi castiga faima in Statele Unite in urma performanţei din 1967 la "Moneterey Pop Festival" . Mai tarziu, in 1969, Hendrix canta in celebrul "Woodstock Festival" iar in 1970 participa la "Isle of Wight Festival". Din cauza vietii dezordonate el a lasat în urma puține inregistrari hi-fi; multe dintre discurile sale care circula, sunt piratate din concerte. Hendrix a fost unul din muzicienii care a popularizat pedala wah-wah in mainstream rock, pe care o folosea adesea pentru a oferi un pitch exagerat in solo-urile sale. El a invatat sa cante la chitara la varsta de 12 ani si a fost influientat de nume mari ale blues-ului precum, B.B. King, Muddy Waters, Howlin' Wolf, Albert King si Elmore James, chitaristii soul, Curtis Mayfield si Steve Cropper precum si de funk si jazz modern.
In 1966, Hendrix, care a cantat si inregistrat cu trupa lui Little Richard in 1964 si 1965, a spus: "Vreau sa fac cu chitara mea ce face Little Richard cu vocea lui !"

Ca producator, Jimi a adus, de asemenea inovatie, folosind studioul de inregistrari ca o extensie a ideilor sale muzicale. El a fost printre primii care a experimentat efectele stereo si phasing in rock recording.
Hendrix a castigat multe din cele mai prestigioase premii rock, iar dupa moartea sa a primit si mai multe premii, fiind inclus de pilda, in "US Rock and Roll Hall of Fame" in 1992 si in "UK Music Hall of Fame" in 2005. O stea pe "Hollywood Walk of Fame" i-a fost dedicata in 1994. Rolling Stone l-a numit pe Jimi Hendrix cel mai bun chitarsit in lista sa de 100 cei mai mari chitaristi din toate timpurile, in 2003. A fost de asemenea, prima persoana inclusa in "Native American Music Hall of Fame".
As putea sa mai scriu si mai multe despre acest om dar hai sa ii ascultam si muzica;









Jimi Hendrix - Purple Haze


Jimi Hendrix - The Wind Cries Mary


Jimi Hendrix - Hey Joe


3 comentarii:

  1. chiar si in perioada aia erau genuri mai comerciale, toti il indemnau si se astepta de la el sa cante despre negri si despre revolta care era in perioada aceea, dar il respect pentru ca si-a sustinut ideea, a cantat ce a simtit, era un om care vroia sa transpuna in muzica sa un stil care nu indemna la razboi ci la o stare de 'impacare'....canta despre un stil de viata al lui...saru-mana pentru articol, pacat ca a murit la o varsta frageda... felicitari pt blog, pacat ca merge putin cam greu :) :* bafta multa in continuare!
    oanys

    RăspundețiȘtergere
  2. Fain ... chiar iti place mult Jimi Hendrix din cate vad, foarte bine. :) ... Cat despre blog, da cam asa e, a mers cam greu luna asta. Am fost si in vacanta. Oricum o sa revenim in forta, o sa schimbam si fata blogului, si in perioada asta postam mai mult blues ;) ... Thnx for the suport. :*

    RăspundețiȘtergere
  3. Heeeeeeeeeeeeeeeei!!! asta da,chiar merge...unge la suflet.Let the Woodstock Spirit Live Forever! and now..."'Xcuse Me While I Kiss The Sky! "

    *pentru capitolul Hendrix 10+ si mai asteptam :)

    RăspundețiȘtergere

Comenteaza