vineri, 9 iulie 2010

Led Zeppelin si Stairway to Heaven

Led Zeppelin a fost o trupa rock britanica formata in anul 1968. Membrii trupei au fost Jimmy Page (chitara si mandolina), Robert Plant (voce si muzicuta), John Bonham (tobe, percutii si voce) si John Paul Jones (chitara bass, orga si mandolina). Led Zeppelin este una din putinele trupe care a avut membrii unici. Toti sunt in viata in afara de John Bonham, decedat la 32 de ani din cauza abuzului de alcool. Trupa a fost activa din 1968 pana in 1980 dar au mai avut loc reuniuni in 1985, 1988, 1995 si 2007. Stilul trupei este foarte variat, pornind de la rock si abordand stiluri ca blues rock, hard rock, heavy metal, folk rock, etc. Ei au fost deseori considerati ca fiind unii dintre progenitorii heavy/hard metal-ului.
Led Zeppelin si-a incetat activitatea o data cu moartea leu John Bonham in 1980, insa sunt ascultati in continuare. Au avut 10 albume inregistrate si au vandut in jur de 300 de milioane de copii. VH1 i-a pozitionat pe locul 1 in cadrul 100 Cei mai mari artisti ai Hard Rock-ului si au avut titluri ca "the heaviest band of all time", "the biggest band of the '70s" (din revista Rolling Stones).


Stairway to Heaven

Piesa a fost compusa de Jimmy Page si Robert Plant in 1971 pentru albumul cu nr. 4 al formatiei, fara titlu dar poreclit Led Zeppelin IV]. Aceasta piesa este compusa din mai multe sectiuni, tempo-ul si volumul marindu-se pe masura ce piesa progreseaza.
Oficial a fost votata #3 de catre VH1, in anul 2000 in cadrul 100 Greatest Rock Songs, dar multa lume o pozitioneaza pe prima pozitie. Eu unul nu ii contrazic. Mai exista si o mare controversa. Multi spun ca daca asculti piesa invers, se gasesc mesaje ascunse cu referiri satanice. Nici nu stiu de ce unii oamenii se chinuie sa gaseasca lucruri din astea pentru a strica imaginea unei melodii asa frumoase. Si eu am ascultat partea aia si nu mi s-a parut ca exista astfel de mesaje. Asta e, unii oameni...
Mai jos am pus melodia cantata de Led Zeppelin si o varianta orchestrala cantata de Orchestra Filarmonica din Londra. Enjoy ! ;)





Un comentariu:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=_bc9m7nbMC4


    am auzit deseori ca da,ar fi ascunse diverse mesaje ce fac referire la satanism si ca si ei ar fi fost satanisti...mi se pare de prost gust,am ascultat si eu 'chestia responsabila' si nu pot 'prinde' ce e atat de bine ascuns acolo...ori is eu prea ingusta spre a pricepe?
    p.s. se face sa am chiar acum tricoul Led Zeppelin pe mine ;))

    RăspundețiȘtergere

Comenteaza